23 august 1944- calea spre comunism

În data de 23 august 1939 Rusia și Germania semnau un pact ce prevedea o anexă secretă ce viza anexarea Basarabiei de către ruși. Urma o înțelegere între Hitler și Stalin prin care se împărțea Europa după bunul plac și peste dorința de libertate a popoarelor lumii.

Tratatele de pace și care fixau frontierele de după primul război mondial aveau să fie încălcate.

România avea să fie prinsă la mijloc și obligată să intre într-un conflict armat pe care nu și-l dorea.

În vara lui 1940 URSS avea să invadeze Basarabia, iar puțin mai târziu jumătate din Ardeal și sudul Dobrogei aveau să ajungă la Ungaria și Bulgaria. Totul s-a făcut sub presiunea armată a Germaniei și Rusiei, în condițiile în care regimul politic condus de Carol al II-lea și-a dovedit eșecul pe plan intern.

Regimul lui Carol al II-lea colapsează și regele este forțat să fugă din țară. Românii l-au fugărit cu gloanțe pe cel care își trădase țara și nu a știut să o țină unită.

În aceste condiții mareșalul Antonescu este scos de sub arest și pus să conducă țara.

Acesta a trecut la măsuri de organizare militară, economică și administrativă pentru ca în 1941 să treacă Prutul.

Armata română avea să lupte până pe 23 august 1944 pe frontul de est.

Înfrângerea armatei germane se apropia iar trupele sovietice erau la granița țării. Exista riscul major ca România să mute războiul pe propriul teritoriu, lucru care ar fi produs mari pierdere umane și materiale.

Antonescu dorea pacea și un armistițiu, dar încheiat cu americanii, francezii, englezii, nu cu imperiul sovietic al răului. Acesta nu a fost acceptat, occidentalii au lăsat România pradă regimului răului.

Regele Mihai I, susținut de o parte din partidele istorice și instigat de comuniști, avea să aresteze pe mareșal în data de 23 august 1944. A fost un gest nepotrivit și care avea să coste pe el tronul și pe cei aflați alături de el chiar viața. Toți cei care au participat la complot aveau să fie beneficiarii unor condiții dure din partea comuniștilor, mulți vor sfârși în închisorile comuniste.

Mihai I avea apoi să predea pe Antonescu rușilor. Ajunge mareșalul la Moscova pentru ca apoi să fie trimis în țară unde va fi judecat și condamnat de comuniști. Avea să moarcă împușcat în închisoarea Jilava, în fața unui pluton de execuție.

Regele Mihai I avea să predea necondiționat țara la data de 23 august 1944. Imperiul sovietic a ocupat România și armata avea să îndrepte armele spre Berlin, trecând prin Budapesta.

Românii erau dornici să lupte și pentru Ardealul furat de unguri. Aveau să ocupe din nou Budapesta și apoi drumul a continuat spre Berlin.

Intervenția României a schimbat soarta războiului dar decizia lui Mihai I a trimis jumătate de Europa în 50 de ani de comunism.

Rusia avea să domine jumătate de continent și să înceapă jefuirea sistematică a teritoriilor ocupate.

În România începea dominația comunistă: sovieticii aveau să aducă aici ruși care să conducă țara, dar ascunși sub nume românești.

România s-a aflat sub ocupație militară până în 1958, atunci când Rusia avea să își retragă armata de ocupație. A fost un gest rezultat din aparenta supunere politică a României.

După 1960 Ceaușescu reușea să scoată armata rusă din țară pentru ca în 1968 să se opună intervenției din Cehoslovacia…

 • Putna, legenda continuă prin pulberea anilor
  Românii îi atribuie lui Ştefan cel Mare tot ce este bun, frumos, măreţ şi eroic: “Orice cetate, orice zid, orice val, orice şanţ, orice pod, orice biserică, orice fântână, orice curte sau palat vechi, orice bunătate, orice aşezământ ale căruia rămăşiţe mai trăgănează până astăzi, orice legiuire omenească, orice puneriCitește
 • Vulturul valah şi bourul moldovenesc, sculptaţi în mormântul lui Dromihete
  În urmă cu ceva ani vizitam pentru prima oară necropola princiară getică de la Sveshtari, în Bulgaria de azi, cu ocazia filmărilor unui documentar privind istoria tracilor. Necropola este formată din mai mulți tumuli funerari antici, iar dintre aceștia cel mai interesant și bogat în artefacte și arhitectură este, fărăCitește
 • 105 ani de la înființarea Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”
  Duminică, 3 octombrie 2021, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu organizează un eveniment de istorie vie dedicat împlinirii a 105 ani de la înființarea Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție militară de război a României. Evenimentul se va desfășuraCitește
 • Costobocii, una dintre cele mai puternice ramuri ale neamului dac
  Costobocii erau localizati, potrivit geografului antic Ptolemeu, in partea nord-estica a teritoriului dacic. Existenta lor este confirmata de o multitudine de izvoare antice, dintre care ii amintim pe Pliniu cel Batran (Naturalis Historia VI), Pausanias, Historia Augusta (Vita Marci, 22), Dio Cassius sau Lexiconul lui Suidas. Le fel ca inCitește
 • Proiectul „Reconstituirea istorică, educație alternativă pentru cunoașterea trecutului”, la Școala din Pufești, Vrancea
  Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, alături de Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială Pufești din Vrancea organizează sâmbătă, 18 septembrie, un nou eveniment în cadrul Proiectului educațional „Reconstituirea istorică, educație alternativă pentru cunoașterea trecutului”. „Sâmbătă, de la ora 11.00, ne întâlnim cu membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”Citește